Potravinová banka působí v kraji už 10 let

Svou činností a spoluprací s 80 partnerskými organizacemi za pomocí svých 12 zaměstnanců v průběhu své desetileté existence Potravinová banka Pardubice zachránila a rozdala statisíce kilogramů jídla. Průběžně naplňuje tři sklady potravin, zásobuje 22 výdejen a pomohla desetitisícům obdarovaných potřebných. Krédem potravinové banky je „nakrm chudé a zachraň jídlo“. Její provoz po celou dobu podporuje i Pardubický kraj.



„Dalo by se říct, že je v dnešní době všeho dostatek až nadbytek, ale přesto jsou tu lidé, který se nedostává toho základního, tedy potravin. Proto jsem moc rád, že před deseti lety vznikla v Chotovicích potravinová banka, jejíž činnost se rozšířila na celý Pardubický kraj. Její činnost  je pro náš kraj jednou z priorit a během uplynulých deseti let jsme ji v rámci dotačního programu podpořili téměř pěti miliony korun,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Pavel Šotola a pokračoval: „Pro distribuci potravin slouží takzvaná výdejní místa, která jsou vázaná na poskytovatele sociálních služeb a na odbory sociálních věcí měst a obcí, takže se díky tomu pomoc dostane cíleně tam, kde je opravdu potřeba.“



Potraviny získané bankou jsou dvou typů. „Jednak potraviny zachráněné podle zákona o potravinových výrobcích, které by někdo vyhodil, které by zlikvidoval. Ať už je to potravinový řetězec, nebo zemědělec, který by je už neprodal. Dalším typem jsou potraviny, které získáváme ze sbírek od dárců a z mezinárodních darů,“ vysvětlila předsedkyně Potravinové banky Pardubice Blanka Vopařilová.



Získané potraviny a základní materiální pomoc putuje prostřednictvím potravinové banky přímo do odběratelských organizací, které pomáhají například rodičům samoživitelům, rodinám v krizi, lidem bez domova, opuštěným seniorům či lidem s psychickým a tělesným postižením. Většina potravin je určena k rychlé spotřebě, má uplynulou dobou minimální trvanlivosti, poškozený obal nebo špatné označení. Tím, že je potravinová banka zachrání, neskončí na skládce nebo ve spalovně.



Klasickým odběratelem potravinové banky jsou charity, OSPOD, farnosti, MASky (Místní akční skupiny), SAS (Sociálně aktivizační služby) a další. „To jsou organizace, jejichž pracovníci dále pracují s cílovou skupinou a dělají ještě tu sociální práci s potřebnými,“ říká předsedkyně banky a dodává, že v celém tom procesu nejde „jen“ o to, aby nakrmili potřebné, ale aby ruku v ruce s touto pomocí šel i rozvoj kompetencí obdarovaných. „Například maminku malých dětí, která je bez prostředků a které takto pomáháme, vedou sociální pracovníci k práci s rodinným rozpočtem a plánování. Vyčíslíme hodnotu potravinového daru a vedeme ji k tomu, aby si výši prostředků, které na potravinách ušetřila, odložila třeba na zaplacení dluhů nebo kroužků pro děti.“



Zakladatelé původně chtěli potravinovou banku provozovat jen pro klienty Oblastní charity Nové Hrady a potraviny sváželi jen pro ni. Malá minibanka však měla dál růst. Zapojila  se do Federace potravinových bank a zavázala se svoji činnost provozovat na území celého Pardubického kraje.  Díky tomu dostali možnost zažádat o peníze na další rozvoj a začali se poohlížet po dalších skladovacích prostorách. Získali prostředky z ministerstva zemědělství a z Operačního programu pro životní prostředí.



V Chotovicích, kde Potravinová banka Pardubice začínala v garáži, koupili v roce 2018 budovu bývalé jídelny a jeden rok ji opravili zevnitř, druhý rok zvenku. V dalším roce koupili halu v Dražkovicích a scénář oprav se opakoval. „Teď chystáme další investiční projekt, kdy plánujeme budovu v Dražkovicích dokončit celou a opravit první patro. No a samozřejmě provozujeme i potřebný vozový park. V roce 2018 jsme koupili první auto s „chlaďákem“ a pilotovali jsme svoz těchto potravin, které standardně předtím v obchodním řetězci vyhazovali a všechno to šlo do kontejneru na jednu hromadu. Za 10 uplynulých let jsme prošli neskutečně rychlý rozvoj a dostali jsme se, jak se říká, z nuly na sto,“ dodává Blanka Vopařilová.



Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.