

Krajské dožínky, které se konaly v neděli 21. září, přinesly nejen bohatý kulturní program, trhy a oslavu sklizně, ale také tradiční předávání prestižního ocenění MLS Pardubického kraje. Tato značka kvality je každoročně udělována nejlepším regionálním potravinářským výrobkům a jejich producentům.
Před samotnou oslavou sklizně na Pernštýnském náměstí proběhla konference se zemědělci na téma Budoucnost zemědělství po volbách. Kromě ministra zemědělství Marka Výborného vystoupil na konferenci hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, radní pro zemědělství, životní prostředí a venkov Miroslav Krčil a další řečníci.
„Dožínky jsou takovou třešničkou na dortu a já bych chtěl nejenom poděkovat zemědělcům za jejich celoroční činnost, ale chtěl bych nás všechny vyzvat, abychom si jejich práce vážili. Protože i když to není na první pohled tak patrné, jsou to zemědělci, kteří živí tento národ. Pokud nebudou mít dobré podmínky pro své fungování, tak ani my ostatní se nebudeme mít dobře. Byl bych rád, aby v dnešní debatě byl protěžovaný aktivismus nahrazen odborností a ideologický pohled, aby byl nahrazen pouze pohledem národohospodářským, protože ten nám velmi chybí,“ řekl radní Miroslav Krčil.
MLS Pardubického kraje
Ocenění MLS (Místní Lokální Specialita) uděluje od roku 2006 obecně prospěšná společnost Agrovenkov, a to za finanční podpory Pardubického kraje. Cílem projektu je podpora regionálních výrobců, zvyšování povědomí o kvalitních lokálních potravinách a zároveň motivace spotřebitelů k tomu, aby při výběru kladli důraz nejen na cenu, ale i na kvalitu, čerstvost a původ výrobků.
Oceněné výrobky obdrží certifikát MLS Pardubického kraje, který uděluje hejtman Pardubického kraje a předseda správní rady Agrovenkova.
V kategorii mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky získal ocenění MLS Pardubického kraje
Pivní závin s makovou náplní ze Statku Uhersko od pana Ing. Davida Nováka – absolutní vítěz kategorie
Slunečnicový chléb se sladem z Pekařství a cukrářství Sázava, a.s.
Cereální koláč s hruškovou náplní od Agro Vysočina Bystré, a.s.
Sakrajda od paní Reginy Gauglitz z Královských dobrot
Povidloň od paní Denisy Korečkové z Cukrárny a Kavárny Levandule
Pavlova roláda od paní Angeliky Čížkové, Angidorty, s.r.o.
V kategorii maso a masné výrobky získává ocenění MLS Pardubického kraje
Paštika s medvědím česnekem z Řeznictví Švanda, s.r.o. – absolutní vítěz kategorie
Hovězí klobása z Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka
Lahůdková huspenina z Řeznictví Sloupnice, s.r.o.
Felix z Řeznictví a uzenářství Josef Morávek
Hovězí roštěná v pepři od Maso uzeniny Polička, a.s.
V kategorii mléko a mléčné výrobky získává ocenění MLS Pardubického kraje
Tvaroh s rakytníkem a pomerančem od pana Petra Součka z Minimlékárny Juliana – absolutní vítěz kategorie
Sloupnické jogurtové A2 mléko meruňkové ze Zemědělského družstva se sídlem ve Sloupnici
Kozí sýr na gril z AureaBonum, s.r.o.
Sýrový košík ze Střední školy zemědělské a veterinární Lanškroun
Mléko od paní Ing. Diany Houdové ze Statku Apolenka, z.s.
Čerstvý BIO kravský sýr s česnekem z Bělečka z Ranče Bělečko Agro, s.r.o.
V kategorii výrobky z medu a ostatní získává ocenění MLS Pardubického kraje
Černý rybíz sorbet z Kopečková od Kopečka od pana Karla Kopeckého – absolutní vítěz kategorie
Markrabě 13 z Knížecího pivovaru Moravská Třebová s.r.o.
Medovina od pana Martina Bystrého
Osvěžující letní mix od Jany Baborákové – Jsem Pecka
Višňovka 25% z Fonticulus, spol. s.r.o.
Pesto z medvědího česneku od paní Martiny Doskočilové – Vyrobeno od Bróži
Med květový – louka a les z Medovinka, s.r.o.
Višňový sorbet od Josefa Brandy – Pepeho zmrzlina Holice
Kohout 13%, světlý speciál z Pivovaru Faltus Česká Třebová – Armat, s.r.o.
Smetanová zmrzlina od paní Ing. Diany Houdové ze Statku Apolenka, z.s.